Fogyatékos fejléc

Szemvizsgálat

A szemvizsgálat a látási problémák felderítésére és megelőzésére irányul. A problémák a szem optikai rendszerének fénytörési hibájából erednek, ezt szemüveggel illetve kontaktlencsével lehet orvosolni. Rövidlátásnál „mínuszos”, távollátásnál „pluszos” lencsére van szükségünk. Az egészséges szem, még a tisztán látásnál is fontosabb, a szemvizsgálat a szembetegségek felderítése, illetve különböző a vizsgálatból kideríthető betegségek észlelésére is szolgál.

A szemvizsgálatra mindenképp érdemes bejelentkezni. A régi szemüvegünk, kontaktlencsék adatait vagy magát a szemüveget érdemes magunkkal vinni. Ha dioptriás napszemüvegünk van azt sem szabad otthon hagyni.

A vizsgálat általában 15- 20 percig tart, és teljesen fájdalommentes. A vizsgálatnak nyugodt környezetben kell történnie, és a folyamatra megfelelő időt kell fordítani. Először a látás aktuális állapotának felderítési történik, majd a szem- és az alkotórészeinek állapotának egészségügyi felmérése. A vizsgálatot az optikai üzletekben az optometrista szakemberek végzik.

A látásvizsgálat célja, hogy felmérjék, a páciensnek van e szüksége szemüvegre/kontaktlencsére, ha igen milyen erősségűre. A vizsgálat egy beszélgetéssel indul. A látással kapcsolatos problémákról fognak érdeklődni, és arról, hogy az eddigi szemüvegről, kontaktlencséről milyen tapasztalataik vannak a páciensnek, valamint az elképzeléseiről és elvárásairól a szemüvegekkel, kontaktlencsékkel kapcsolatban. Be kell számolni a felmerülő panaszokról, például a homályos látásról, fejfájásról, égő szúró szemekről, vagy a kettős látásról. A munkavégzés látásbeli viszonyairól is szó eshet. A beszélgetés után következik az objektív és a szubjektív szemvizsgálat.

Az objektív szemvizsgálat során nem veszi figyelembe azt, hogy a páciens eddig milyen szemüveget viselt, és azt, hogy milyen korrekciót kapott. Számítógépes szemvizsgálatnak is nevezik ezt a folyamatot, mivel számítógéppel vezérelt refraktométerrel vizsgálnak. Fontos ez a fajta vizsgálat, hiszen a szem optikai tulajdonságairól tájékoztat, de nem elég csak ez a pontos diagnózishoz.

A szubjektív szemvizsgálat figyelembe veszi az előző lépés eredményeit. A páciens látását egy próbalencse segítségével vizsgálják vetített illetve falitáblák használatával. A táblaolvasós módszernél az optometrista előre meghatározott sorrendben kérdéseket tesz fel és a válaszok alapján cseréli a lencséket az orra helyezett próbakeretben. Először a jobb, majd a bal, végül mindkét szemet vizsgálják. A páciens maga dönti el, hogy melyik dioptriával lát a legjobban, ilyen erősségű lencsét fognak neki felírni.

A szemvizsgálat után adott a választás lehetősége a szemüveg és kontaktlencse között. Aki a szemüveget választja, a sportoláshoz ajánlott kontaktlencsét is vásárolni. Aki pedig a mindennapokban kontaktlencsét hord, a szeme pihentetésére érdemes szemüveget is beszereznie.

A látásvizsgálat során az egészségügyi állapot felmérése is megtörténik. Ellenőrzik továbbá azt, hogy megfelelő-e a kétszemes együttműködés, illetve a közelre fókuszálás képessége. A vizsgálat során a látómező, a szemen belüli nyomás és a színlátás vizsgálta is lehetséges.

A különböző szövetek vizsgálata során ki lehet deríteni a szem betegségeit, valamint azt, hogy ezek a jelenségek milyen betegségek megjelenési formái. Ha a vizsgálat során komolyabb problémát találnak szemorvost fognak javasolni. A szövetek elváltozását kiválthatja a magas vérnyomás, a diabétesz, vagy valamilyen gyógyszer mellékhatása. A szembetegségek okozta változások lassan jelentkeznek, és gyakran tünetmentesek. Fontos a rendszeres ellenőrzés, hogy az esetleges problémákat a korai szakaszban felismerjék és kezeljék. Kétévenkénti szemvizsgálatot javasolnak a szakemberek, de ez a gyakoriság az életkortól és az egészségi állapottól függően változhat. A gyermek és az időskorban még inkább nagyobb jelentősége van a szemvizsgálatnak.

KapcsolatAdatvédelmi NyilatkozatOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.