Fogyatékos fejléc

Szemüveg

Számos jel utalhat arra, hogy az embernek szüksége van szemüvegre, ide tartozik a hunyorgás, fejfájás, szemvörösség. Veszélyforrás lehet a számítógépes munka végzése, illetve 40 éves kor felett már nagyobb az esélye a látás romlásának.

Felmerülhet a kérdés, hogy szemüveget vagy kontaktlencsét válasszunk. A legésszerűbb megoldás, hogy mindkettőt. A szemüvegesek néha például sportoláshoz, szórakozáshoz szívesen váltanak kontaktlencsére. A kontaktlencsét viselők szemének néha szüksége van a pihenésre, így a szemüvegre.

A szemüveglencse a szemüveg legfontosabb része. A keret lehet bármilyen formájú, színű, és lehet akármilyen drága, ha a lencse nem megfelelő minőségű, akkor a szemüveg ártani fog, nem használni. A lencsék lehetnek egyfókuszú lencsék, bifocalis lencsék, és progresszív lencsék. Az egyfókuszú lencsék korrigálják a rövidlátást, a távollátást, a szemtengelyferdülést, és az öregkori túllátást. A bifoclis lencsével a távoli és közeli korrekció egy lencsében valósul meg. Egy látható átmenettel oldják ezt meg. A szemüveglencse olvasó része kör vagy pajzs alakú. A progresszív lencsék a bifoclis lencsék továbbfejlesztett változatai. Kérdés lehet, hogy üveg vagy műanyag lencsét rendeljünk. Az üveg lencsék vékonyabbak, de nehezebbek és könnyen törnek. A műanyagok könnyűek, nem törékenyek és különböző bevonatok lehetségesek a viselő igényei szerint. A gyári keménylakk bevonat a lencseélettartamát növeli, a karcolásoktól véd. A káros napsugarak ellen UV-bevonatot lehet kérni. Az antireflex bevonat, növeli a kontrasztot, így élesebb, tisztább látást biztosít, ha ehhez a bevonathoz még filterbevonat is társul, az tökéletes kontraszthatást jelent.

A szemüvegkeret kiválasztásánál vegyük figyelembe az arcunk formáját, az orrunk és a szemünk méretét, a bőrünk valamint a hajunk színét. A keret kiválasztásakor nagy választékkal kell számolni. El kell dönteni, hogy műanyag, fém, damilos vagy fúrt keretet részesítünk előnyben. Az ár mellett, egyéb szempontokat is figyelembe kell venni:
  • A műanyag keret vásárlásakor számolnunk kell azzal, hogy kb. három évig tudjuk azt használni. Ez alatt a keret annyira kiszárad, illetve megöregszik, hogy nem lesz alkalmas a lencse tartására.
  • A fém keret esetében a lencsetartó karikákat csavarokkal rögzítették, ezek a használat és az idő folyamán lazulhatnak, a lencsék kiesésének elkerülése miatt érdemes néha megszorítani ezeket.
  • A damilos kereteknél egy vékony damil rögzíti a lencsét. A damil egy keskeny vágatban található, ha a vágat pereme roncsolódik, a rögzítés bizonytalanná válik.
  • A fúrt keretnél a tárolásra kell odafigyelni. Kemény szemüvegtokban kell tartani őket, mert a puha tokokban a csavarok megfeszülhetnek és akár ki is törhetnek.
Az új szemüveg átvételekor az optikus felilleszti és beállítja az orrtámasztó tappancsokat valamint a szárat. Ez fontos, hiszen a szemüveg használatának egészségesnek és kényelmesnek kell lennie. Egy helytelen beállítás, akár szemészeti panaszokhoz is vezethet, a gyengébb vagy túl erős hatás miatt.

A szemüveget mindig két kézzel kell fel- és levenni, ha egy kézzel csináljuk, a keretet romboljuk, amivel annak használati idejét rövidítjük meg.

A szemüveget mindig kemény tokban kell tárolni, nem ajánlott ingzsebbe vagy farzsebbe tenni. Ha el akarjuk kerülni a maradandó károsodást, akkor ne lencsével lefelé tároljuk.

A szemüveglencse tisztítása szabályszerűen speciális folyadékkal és műszálas kendővel történik. Semmiképpen nem szárazon törölgetni a lencsét, mert ezzel felsértjük a lencse felszínét. Így lekopik a karcmentesítő réteg, amely a mechanikai sérülésekkel szemben védett.

KapcsolatAdatvédelmi NyilatkozatOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.