Fogyatékos fejléc

Szemműtét

Gyakran megjelenő látási zavar a szemtengelyferdülés, a szürkehályog, a nagyfokú rövid- és távollátás valamint az öregszeműség. A megnevezett problémák orvoslására speciális szemműtétek léteznek.

Nagyfokú rövidlátásról lehet beszélni, ha a dioptria meghaladja a -12 D-t, ekkor extrém nagyságú fénytörési hiba ép fel. A szaruhártya görbülete túlságosan domború, a fény fókusza a látóhártya előtt van. A lézeres szemműtét ilyen fokú problémánál már nem lehet alternatíva, más jellegű beavatkozás viszont létezik. A korrigálásra egy elterjedt műtéti technika ajánlott, amely után segédeszköz nélkül is tökéletes lesz a látás. Ez egy ultrahangos eljárás, ahol a páciens szemlencséjét kicserélik egy műlencsére. Ezzel a fénytörési hibát is megszűntetik.

Nagyfokú távollátást jelent, ha a dioptria meghaladja + 5 D-t, ezt szintén extrém fénytörési hibának számít. A szaruhártya görbülete túl kicsi, felszíne túl lapos. A fénysugár fókusza a látóhártya mögött található. A lézeres szemműtét itt sem jelent megoldást, a nagyfokú rövidlátáshoz hasonló beavatkozás használatos. Az ultrahangos eljárás során itt is műlencsét tesznek be, megszűntetve ezzel a fénytörési hibákat.

Belső szemtengelyferdülésnél a szaruhártyának két fő görbülete van, egy domború és egy lapos. A fénysugarak így egyenlőtlen módon hajlanak meg. Ez a jelenség a látásban torzulást idéz elő. Homályos látás jelentkezik, a közeli és a távoli dolgokat tekintve is. A lézeres beavatkozással eredménye, hogy a fénysugarak a látóhártyán egy pontban gyűlnek össze, és így megszűnik a homályos látás. Lézeres kezelés -6,0 Dés + 6,0 D között ajánlott.

A szürkehályog a lencse elszürkülését jelenti, elsősorban idős korban jelentkezik. Az öregedési folyamat normális részének tekinthető. A 65-75 év közötti lakosság nagy arányban érintett. A környezeti ártalmak miatt a 40-60 éves korosztálynál is egyre gyakrabban megjelenik. A lencse nagyrészt vízből és proteinből áll, de a protein a kor előrehaladtával összecsomósodik. Így nehezen jut a fény a szembe, a látás is gyengül, és a színek kevésbé lesznek intenzívek. A szürkehályog lassan, fokozatosan alakul ki, hónapok, esetleg évek kellenek a kifejlődéséhez. Figyelmeztető jel lehet az elmosódott, ködös látás, fény felületnél tapasztalt súlyos látáscsökkenés, a gyakori szemüvegcsere változó értékekkel. A szürkehályogot gyógyszerrel és lézerrel sem lehet kezelni. Manapság egyetlen tökéletes módszer ismert, amely során a lencsét műtéttel eltávolítják és műlencsével pótolják azt. Ez az ultrahangos eljárás rutin beavatkozásnak számít. Már létezik olyan műtét, amely speciális műlencsét használ, így a kezelés után a páciens közelre és távolra segédeszköz nélkül is kitűnően fog látni. A beavatkozás 25-30 percet vesz igénybe, szemcsepp formájában helyi érzéstelenítést használnak. Majd a szaruhártyán külső részén egy 1,8-2,85 mm-es metszést ejtenek, ennek segítségével távolítják el a lencsét. A kis seb gyorsabb gyógyulást jelent és a fertőzés, gyulladás veszélye is alacsonyabb. A műszemlencsét a szivárványhártya mögé helyezik, így a külső szemlélő számára láthatatlan. A beültetett műlencse az élet során a szervezetben marad, az eltávolítás lehetőségével nem kell számolni.

Az öregszeműség szintén egy fénytörési probléma, 40 év fölött jelentkezhet. A szemben lévő lencsék elvesztik a rugalmasságukat valamint a hajlékonyságúkat, így nehezebb a közeli dolgokra fókuszálás. Kezelhető kontaktlencsével, és olvasószemüveggel, de ezek nagy adják meg minden helyzetben az éles látás örömét. Egy speciális lézeres eljárás segítségével megszűntethetők ez a probléma. A kezelés gyors, biztonságok, könnyen elvégezhető és hatékony. A beavatkozás után néhány órával már a garantált az éles látás.

KapcsolatAdatvédelmi NyilatkozatOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.