Fogyatékos fejléc

Lézeres szemműtét

A lézeres szemműtét egyfajta fénytörő műtét, kijavítja a szem fénytörési hibáit, mely a rövidlátás, a távollátás és a belső szemtengelyferdülés korrekcióit szolgálja.

A lézeres szemműtét segítségével a jól látó szemhez képest is egy jobb látásélességet lehet elérni.

A lézeres szemműtét lényege a szaruhártya átalakítása az élesebb látás érdekében. A lézeres szemműtét hasonít más korrekciós műtéthez, azonban a lézeres szemműtét után a páciens hamarabb gyógyul.

Lézeres szemműtét eljárás

A lézeres szemműtét előtti időszakban számos előkészület szükségeltetik. A lézeres szemműtét eljárásnak több típusa van, de az összes eljárás megegyezik abban, hogy a lézerkezelést a szaruhártya alsóbb, nem regenerálódó rétegében (stroma) végzik, mely biztosítja a tartós eredményt.

Ma már szinte minden szemműtétet számítógép által vezérelt lézerrel végeznek, ami – gyártmánytól függően – 60-4000-szer ellenőrzi és követi a szemgolyó helyzetét a lézeres szemműtét folyamán, ha pedig túl nagy elmozdulást észlel, a lézerkészülék leáll.

A lézerkészülék elpárologtatja a fénytörési hiba megszüntetéséhez szükséges szövetmennyiséget. Az eljárások elsősorban abban különböznek egymástól, hogy a sebészek más-más módon érik el a szaruhártya nem regenerálódó rétegeit. A lézeres szemműtét típusok között megkülönböztetünk PRK, LASEK, LASIK, IntraLASIK eljárásokat.

PRK

A lézeres szemműtét ezen eljárása során ledörzsölik a szaruhártya védőrétegét, a hámsejteket és a szaruhártya felszínén kerül elvégzésre a lézeres szemműtét.

Amit itt nagyon fontos megemlíteni, hogy a szaruhártya több rétegből tevődik össze, és az első réteg az, ami hámsejtekből áll, ezek hamar visszanőnek, gyorsan szaporodnak. A második a Browman hártya, ami viszont nem nő már vissza soha. A PRK lézeres szemműtét végérvényesen eltávolítja ezt a hártyát.

LASIK

Ennél a lézeres szemműtét eljárásnál a sebész szakorvos egy védőlebenyt képez a szaruhártya felső rétegeiből. Ezt felhajtja, majd a lebeny alatti rétegben elvégzi a lézeres műtétet, majd végül visszahajtja ezt a lebenyt, amely sajnos soha nem tapad teljesen vissza a műtött területre, nagyobb ütés hatására újra leszakadhat.

Hátránya még a lézeres szemműtét ezen fajtájának, hogy szövődményes, több szempontból is veszélyes eljárás.
LASEK
A LASEK szintén felszíni lézeres szemműtét, de annyiban különbözik a PRK-tól, hogy a felszíni hámréteget higított alkohol segítségével meglazítják és felhajtják, a műtét után pedig visszahajtják.
IntraLASIK
Összehasonlítva a LASIK eljárással, a különbség csupán a védőlebeny képzésénél van, itt ugyanis a lebeny képzését is lézer végzi, míg a LASIK esetében egy számítógép által vezérelt mechanikus eszköz látja el ezt a feladatot.

Sajnos a lebeny elmozdulásának veszélye itt is fennáll a páciens életének végéig, azonban a lézer által képzett perem miatt sokkal biztonságosabb a lebeny visszatapadása, kisebb az elmozdulás esélye.
Ajánlott időszakok lézeres szemműtét elvégzéséhez
Lézeres szemműtét előtt 1-2 héttel általában már nem szabad kontaktlencsét viselni. Érdemes a műtétet ősszel, vagy télen elvégeztetni, mivel akkor már kisebb mértékű az UV sugárzás, kevésbé bántja a szemet műtét után. Ettől függetlenül a napszemüveg viselése még ilyenkor időszakban is ajánlott egy ideig.

KapcsolatAdatvédelmi NyilatkozatOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.