Fogyatékos fejléc

Látásjavítás

A látás javítására nemcsak műtéti úton kerülhet sor. A szemtorna és szemterápia segíthet a szem karbantartásában. A szemüvegesek megállíthatják láttásuk romlását, a jól látók pedig megelőzhetik a károsodást.

Az emberek életvitele hozzájárul a látási problémák kialakulásához. A legtöbben mesterségesen megvilágított környezetben monitorok és képernyők előtt töltik az életük legnagyobb részét. Az első megjelenő tünet a szem szárazsága, amely a szem sérülékenységét okozza. Az egészséges szeműek többet pislognak, akiknek szembetegségük van, azok merevebb izmokkal rendelkeznek, ezáltal nehezebben újul meg a könnyréteg a retinájukon. A káros hatások elkerülése miatt bizonyos időközönként tudatosan kell pislogni.

Léteznek olyan praktikák, amelyekkel óvhatjuk és javíthatjuk a szemünket. A monitort nem ajánlott huzamosabb ideig szemlélni, néha fel kell pillantani, és minél messzebbre nézni. A közelre való fókuszálás által a szem görcsös állapotba kerül. Fénytörési hibák alakulhatnak ki, hiszen a szemlencse jobban görbül. Ez a jelenség a látás károsodásához vezet, így rövid időn belül elkerülhetetlen lesz a szemüveg vagy egyéb korrekció. A monitor használatához védőszemüveg ajánlott, de azzal is óránkét néhány perces szünetet kell tartani.

Néhány gyakorlattal karban lehet tartani a szemet. A szemsétáltatás során a képeket részletről részletre szemléljük, és betűről betűre olvasunk. A szem akkor működik egészségesen, ha egyszerre kis részekre fókuszál. Ha gyorsan olvasunk, kevésbé mozgatjuk a szemünket, az inkább a periférián működik.

Vannak olyan kutatások, melyek állítják, a szemtorna segítségével a látás javítható. Azonban szemorvos felkeresése mindenképp ajánlott, hiszen a látás romlása hátterében egészségügyi problémák is állhatnak, pl. cukorbetegség, magas vérnyomás. A szemtorna rendszeres alkalmazása meghozza az eredményét, de eleinte nehéz a gyakorlatok kivitelezése. A feladatokat több alkalommal, rövid ideig kell végezni. Fontos a szem forgatásra, jobbra, balra, fel, le és körbe. A szemünkkel követhetünk mozgó pontokat, például madarakat. Időnként át kell mozgatni a nyakat, és a vállizmokat. Háromdimenziós képek szemlélése is nagyon hasznos, mert kétszemes együttlátást fejlesztik.

A látás javító szemüveg szintén egy lehetséges alternatíva. A lencséje sötét és apró lyukak vannak rajta. Az használatával látott kép apró részekből áll. Ezek a szegmensek élesen fókuszálhatók a csökkent látásúak számára is. Más technikák alkalmaz, mint a hétköznapi szemüvegek. Nem megtöri a fényt, hanem összegyűjti és központosítja. A szem izomzatát mozgásra ösztönzi. Az agy a részképekből teljes képet igyekszik kialakítani. Ezek a szemüvegek alkalmazhatók sétálnál, és tv nézésnél, de akár napszemüvegként is funkcionálhatnak.

A látás javításának következő módja a szemműtek. A lézeres szemműtés rövidlátás esetén 0 és -14,0 D közötti, távollátás esetén 0 és +6,0 közötti értékekkel rendelkező személyeknél alkalmazható. +/- 1 D fénytörési hiba esetén, illetve 18 éves kor alatt nem végzik el a beavatkozást. Ezekben az esetekben fennáll a veszély a dioptria későbbi romlására, tehát meg kell várni azt az időpontot, amikor stabillá válik az állapot. Felső életkori határ elvileg nincs, a gyakorlatban azonban 60-65 év felett nem mindig végzik el ezt a beavatkozást. Ilyen korban társul szembetegségek is lehetnek, amelyek veszélyeztetik a műtét sikerességét.

A lézeres szemműtéteknek több formája létezik, a páciens igényei alapján választják ki a megfelelő eljárást. A beavatkozások helyi érzéstelenítéssel történnek, ambuláns módon.
Olyan esetek, amikor nem lehetséges a lézeres látásjavítás, ultrahangos műtéteket folytatnak. A szemtengelyferdülést, a szürkehályogot, a nagyfokú rövid- és távollátást valamint az öregszeműséget kezelik ilyen módon.

KapcsolatAdatvédelmi NyilatkozatOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.