Fogyatékos fejléc

Kontaktlencse

A kontaktlencse egy olyan látást elősegítő orvosi eszköz, melyet esztétikai vagy terápiás okokból a szem szaruhártyájára helyezünk.

2004-es becslések szerint a világ lakosainak mintegy 2%-a (125 millió ember) használ kontaktlencsét. 2010-ben a kontaktlencsét viselők átlagéletkora 31 év és ezeknek az embereknek a kétharmada nő.

Az emberek számos okból kifolyólag döntenek a kontaktlencse viselése mellett. Az esztétika gyakran motiváló tényező lehet azok számára, akik szívesebben kerülnék el a szemüveg viselését, vagy a szemük megjelenésén kívánnak változtatni. Mások vizuális okokból döntenek a kontaktlencse viselése mellett.

Összehasonlítva a szemüveggel, a kontaktlencse általában jobb perifériás látást tesz lehetővé, és nem gyűjti össze a nedvességet, mint hó, eső, izzadtság, vagy páralecsapódás, melyek után nem győzzük törölgetni a szemüvegünket.

Ezen előnyök végett vált igazán népszerűvé a kontaktlencse a sportolást és más szabadtéri tevékenységet végzők körében. Emellett bizonyos esetekben, mint a keratoconus vagy az aniseikonia nevű szembetegségeket jobban lehet a kontaktlencse segítségével korrigálni, mint a szemüveg viselésével.

A Kontaktlencse Történelte

A kontaktlencse alapvető működési elve már Leonardo da Vinci 1508-as „A szem kódexe” című alkotásában is megfogalmazódott.

Ezt követte 1636-ban René Descartes ötlete, melyben egy folyadékkal teli üvegtubus került volna a szaruhártyára, a kiálló rész pedig az éleslátás eléréséhez megfelelő, formára csiszolt, átlátszó üvegből készült volna. Sajnos maga az ötlet kivitelezhetetlennek bizonyult, mivel teljes mértékben megakadályozta volna a pislogást.

A kontaktlencse előfutára Thomas Young nevéhez köthető, bár ő is, csak úgy, mint Leonardo, nem a töréshibák javítására szánta az 1801-es találmányát.

Végül 1949-ben fejlesztették ki az első szaruhártya lencséket, melyeket napi 16 órán keresztül is lehetett viselni. Az 1960-as évektől napjainkig fejlődött a kontaktlencse ipar olyan szintre, hogy egyre nagyobb tömegeket tudott már maga mellé állítani.

A kontaktlencse funkciói

Korrekciós kontaktlencse

Ez a fajta kontaktlencse a látásélesség javítására szolgál. Ide sorolhatók a rövid és távollátás, a belső szemtengelyferdülés, vagy a presbyopia.

A színvakságban szenvedőknek a pirosra színezett x-chrom kontaktlencse viselése ajánlott, mely ugyan nem állítja vissza a színlátását, segítségével mégis könnyebben megkülönböztethetőek a színek.
Esztétikai vagy kozmetikai kontaktlencse
Ez a szem esztétikáját változtatja meg. Az ilyen típusú kontaktlencse hordozhat látásjavító funkciót is, de előfordulhat, hogy a lencse színezettsége miatt a látás korlátolt, vagy homályos lesz. 2004-ben a kontaktlencsét viselők körében 3% csak azért hordott ilyen eszközt, hogy megváltoztassa a szeme színét.
Terápiás vagy gyógyászati kontaktlencse
A szem nem fénytöréssel kapcsolatos betegségeinek gyógyításánál szokták ezt a fajta kontaktlencse típust alkalmazni. Elősegíti a szaruhártya esetleges hámsérüléseinek gyógyulását azáltal, hogy védi a szemet a szemhéj pislogás közbeni folyamatos dörzsölésétől.
Kontaktlencse típusok
A kontaktlencse típusain belül megkülönböztetünk lágy és kemény kontaktlencsét.

A kemény kontaktlencse leginkább irodai munkákhoz ajánlott, mert nem szárad ki, mely igen gyakori problémát jelent a légkondicionáló miatt.

Úszáshoz, vagy egyéb sporttevékenységhez inkább a lágy kontaktlencse javasolt, mert ez sokkal nehezebben mozdul el a helyéről, mint a kemény kontaktlencse.

A leírtakból látható, hogy a kontaktlencse kiválasztása nagy vonalakban két tényező függvénye, a funkció és a felhasználó életvitele határozza meg, hogy mely típusú kontaktlencse lesz számára a leginkább ideális.

KapcsolatAdatvédelmi NyilatkozatOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.