Fogyatékos fejléc

Idősek otthona

Az kor előrehaladtával jelentkező fizikai és szellemi problémák számos családnak jelentenek nehézséget. Az idősek gondozása fizikai és lelki téren kitartást, türelmet és empátiát igényel a családtagoktól.

Az idősebb emberek nehezen látják el magukat, a betegségeik, a nehezedő mozgásuk, és a fájdalmaik miatt. A mindennapi tevékenységek elvégzése például a főzés, a mosás, a takarítás nagy gondot jelentenek számukra. Többüknek meg kell küzdenie még a magánnyal, hiszen a családtagoknak nem biztos, hogy a munkájuk mellett van idejük a társalgásra, gondozásra.

Az idősek megfelelő ellátására viszont igény van, ezért is van fontos a szerepük az olyan intézményeknek, amelyek az idősek gondozásával foglalkoznak. Ezek a helyek pihenést, nyugalmat és társaságot biztosítanak nekik. Meghitt, családias környezetben tölthetik az idősek a napjaikat. Az ott dolgozók programokat szerveznek nekik, odafigyelnek rájuk és gondozzák őket. A nővérállomány az idősek kényelmét szolgálja. Az intézmények általában akadálymentesítettek, lifttel felszereltek.

Az intézmények fontosnak tartják, a közösségi szellem megteremtését, és szoros emberi kapcsolatok kialakítását. Mentálhigiéniás programok segítségével, egyéni és csoportos beszélgetésekkel könnyítik meg a lakók mindennapi életét. Kulturális tevékenységeket is biztosítanak különböző összejövetelek formájában. A lakóknak lehetőségük van a szabadidejük különböző módon való eltöltésére, például: hímzésre, kötésre, horgolásra.
A családtagoknak mindenképp fontos tudni, hogy az idősödő szeretteik milyen szolgáltatásokban fognak részesülni. A pontos lista intézményenként változhat, azonban vannak közös elemek.

Az étkezés, a takarítás, a mosás, egészségügyi ellátás az alapszolgáltatások közé tartozik. Az intézményeknek általában van saját konyhájuk, így biztosítják naponta minimum háromszor a házias ételeket. A gondozottak az egészségügyi állapotuknak megfelelő élelmiszer ellátást kapnak. A helyiségek tisztántartására természetesen gondoskodnak az intézmények. A gondozottak szempontjából a legjelentősebb az egészségügyi ellátás. A nővérek gondoskodnak az egész napi felügyeletről, a munkájukat a nővérhívó telefon segíti.

Az alapszolgáltatáson kívül a legtöbb helyen vannak kiegészítő szolgáltatások, az már változó, hogy felszámolnak-e érte külön térítési díjat. Ilyen lehet a mozgásterápia, a masszázs, műholdas televízió, vagy az internet hozzáférés. További elérhető szolgáltatások lehetnek még: a büfé, a fodrász, a kozmetikus, a pedikűr, a manikűr, a kirándulások, a színház- és múzeumlátogatások, a telefon használat.

Egy idős ember életében meghatározó, amikor eldönti, hogy idős otthonba költözik. Megfelelően fel kell készíteni a változásra, pontosan el kell neki magyarázni, hogy mi fog vele történni. A családjának körültekintéssel kell kiválasztania a megfelelő intézményt, de a konkrét döntésbe bele kell vonni az érintett személyt is.

A beköltözés nem egyszerű feladat, hiszen nagy változás ez egy idős ember számára, hogy elszakad a családjától, a barátaitól. Az új közösségtől, intézménytől és az alkalmazkodástól való félelem is nehezíti ezt a lépést. Jó kezdet, ha a befogadás megszervezése jól kialakított, tehát megfelelő szobatársat találnak neki, megismertetik az épülettel, és a többi lakótárssal.
Ha valaki bizonytalan abban, hogy szeretne-e idősek otthonában élni, akkor a próbaidő opciót igénybe veheti. Ez az jelenti, hogy a napi költségek térítése mellett, egy meghatározott időre, általában egy hétre igénybe vehetik az intézmények szolgáltatásait. Amennyiben a tapasztalataik pozitívak voltak, biztosabban belevághat ebbe az életvitelbe.

Felmerülhet az a kérdés, hogy mennyibe kerül a családtagoknak szeretteik ilyen módon történő gondozása. A térítési díjak eltérőek a különböző intézményeknél. Az árat befolyásolhatja a szállás minősége és a szolgáltatások köre is. A térítési díj havonta kerül kiszámlázásra.

KapcsolatAdatvédelmi NyilatkozatOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.