Fogyatékos fejléc

Hallókészülék

A hallás károsodása fokozottan és fájdalomérzett nélkül bármelyik életkorban jelentkezhet. Alig észrevehetően, lassan alakul ki, de egy idő után már jelentősen akadályozza a zajok és a hangok érzékelését.

Manapság már többféle hallókészülék közül lehet választani, a károsodás mértéke, valamint az egyéni stílus, és ízlésvilág alapján. A közös tulajdonságuk az, hogy a külvilág hangjait erősítik fel, a halk hangokat hallhatóvá, a közepes és erős zajokat elviselhetővé alakítják. Minden hallással kapcsolatos probléma megoldására egyik hallókészülék sem képes, de jelentősen megkönnyítik az életet.

A készülék kényelmes viseletéhez elengedhetetlen a pontos behelyezés, a piros jelzésűt eszközt a jobb, a kék jelzésűt a bal fülbe vagy fül mögé helyezzük. A sípoló hangot a beillesztés után a készülék gerjedése okozhatja, amit a túl nagy hangerő, a pontatlan illesztés, vagy a meghibásodott eszköz válthatja ki.
A hallókészülékek felépítése különböző lehet, de mindegyik olyan, mint egy miniatűr erősítőrendszer, részei a mikrofon, az erősítő, a miniatűr hangszóró, a fül illeszték, valamint elem.

A hallókészüléknél különböző kivitel és szín lehetséges. A csoportosítás egyik alapja az, hogy hol viselik ezeket a készülékeket. A hallójáratban lévő készüléket egyedileg kell gyártani, mert pontosan kell illeszkednie. Az enyhétől a nagyfokú hallásvesztésig alkalmazhatók. Létezik mélyhallójárati, fülbe és fülkagylóba helyezhető változat. A mélyhallójárati enyhe és közepes halláskárosodásnál javasolható. Használatához az ép hallójárat elengedhetetlen, valamint nagyon jó kézügyesség is szükséges a készülék felhelyezéséhez. Előnyeként kell megemlíteni, hogy a viselete szinte láthatatlan, követi a hallójárat formáját. Az esztétikai szempontok mellett a kényelmet is meg kell említeni. A fülbe helyezhető hallókészüléket szemüvegesek is tudják hordani, viselete konformos. Esztétikailag sem marad el az előző típustól. A teljesítménye is tökéletes, enyhe s közepes halláskárosodásnál ajánlott. A súlyosabb problémáknál a fülkagylóba helyezhető készülék a legideálisabb.

A fülmögötti hallókészülékek minden méretben léteznek a miniatűrtől a nagyig. Több készülék iránymikrofonnal felszerelt, így zajos helyeken is jobb a beszédértés. A fülmögötti hallókészülékek lehetnek zárt vagy nyitott illesztésűek. A zárt illesztésnél a fül illesztéke majdnem teljesen kitölti a külső fület valamint a hallójáratot. A hagyományos típusok sokkal erősebbek, de feltűnőbbek is. A fül illeszték egyénileg van kialakítva, és ez kapcsolja össze a fület a hallókészülékkel. A legfontosabb feladatai, hogy a felerősített hangokat továbbítja a dobhártyához, biztosítja a jobb akusztikát, rögzíti a készüléket és lezárja a hallójáratot. Ezzel a típussal az enyhe és a súlyos károsodásokat is lehet kezelni. Nagyobb a teljesítménye, mint a fülbe helyezhető készülékeké, az elem élettartama is hosszabb. Kezelése és tisztítása is egyszerű.

A nyitott illesztésnél a fül illeszték helyett egy vékony cső köti össze a fület a hallókészülékkel. A típus előnye, hogy kényelmesebb, a szemüvegesek is tudják hordani. A jó szellőzés által a párásodás is elkerülhető. További pozitív jellemzője a magas hallási konform, a hallás természetesség. Ez a modell viszont csak enyhe és közepes fokú halláskárosodás orvosolására használható.

A hallókészülékkel kapcsolatban vannak olyan információk, amelyek az eszköz használatához elengedhetetlenek. A hallókészüléket naponta a lehető leghosszabb ideig ajánlott hordani. Zuhanyzás és fürdés előtt mindig le kell venni a készüléket. Az eszközt nem szabad sem túl hideg, sem túl meleg helyen tárolni, e célból biztonságos, a gyerekek által nem elérhető helyet kell választani. Óvni kell a fizikai ártalmaktól és rendszeresen kell tisztítani. A készülék nem érintkezhet hajlakkal, testápolóval, arcszesszel és napolajjal.

KapcsolatAdatvédelmi NyilatkozatOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.