Fogyatékos fejléc

Gyógytorna

Hosszútávon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a mozgásszervi panaszok kapcsán, ide tartozik a derékfájás, a gerincbántalmak, a hátfájás, a lúdtalp, a nyaki fájdalmak, és a csontritkulás.

A gyógytorna nem tűneti kezelés, hanem oki terápia. Sokan tévesen a gyors eredményt hozó, a fájdalmat hamarabb csillapító kezeléseket részesítik előnyben. A gyógytorna hosszabb ideig tart, viszont tartósan megszűnteti a fájdalmat. A mozgás maga több embert megijeszt, pedig a gyógytorna legtöbbször passzív mozgást igényel. A gyógytorna az izmok erősítését és nyújtását jelenti, valamint a mozgás terjedelmének a bővítését. A mozgásképesség megőrzésére és a mozgásfunkció javítására alkalmas. A személyre szabott gyógytorna a legjobb megoldás, ahol a páciens életkorának, aktuális állapotának, és panaszainak függvényében állítják össze neki a kezelést. A kiscsoportos foglalkozás is jó megoldás lehet, ha a páciensnek nincsenek speciális problémái.

A lábnak két boltozata van, a hosszanti boltozat, amely a külső és belső lábszél íve és a keresztboltozat, amely az öt lábközépcsont fején átmenő haránt ívelt vonala. A lúdtalp a hosszanti boltozat megsüllyedése. Ha elhanyagoljuk ezt a problémát, az súlyos szövődményekhez vezet. Akár a gerinc egyensúlyi helyzetét is megbonthatja, tér és gerincproblémákat okozhat. Szélsőséges esetben mozgáskorlátozáshoz is vezethet. A lúdtalp kialakulása a gyermek korai járásának erőltetésére, a nem megfelelő cipőviseletre, a túlterhelésre, a súlygyarapodásra és mozgáshiányra vezethető vissza. A gyógytornával lehet hatékonyan fellépni ellene, így a boltozattartó izmok erősítésére kerül sor. Több speciális tornagyakorlat létezik, ilyen például a lábujjon vagy a sarkon járás, valamint amikor babot, golyót, ceruzát kell a talajról felszedni a lábujjunkkal. Ha tornával nem lehet már kezelni a lúdtalpat, akkor érdemes lúdtalpbetétet használni, mert az passzivitásra készteti a lábat.

Gyakori panasz a hát-és derékfájás, amely izomfájdalom következménye. A tűnetek általában 30-50 év között jelentkeznek, a kiváltó okai a túlterhelés, a nem megfelelő emelés következtében túlnyújtott hátizmok és gerincízületi szalagok. A gerinc természetes egyensúlyának megbontásához a rossz tartás, és a mozgásszegény életmód is hozzájárul. A csigolyák kimozdulnak a helyes formából, és a szervezet az izmok segítségével próbája ezeket rögzíteni. Ez a folyamat fájdalmas, hiszen az izmok görcsösen megfeszülnek. A gyógyszerekkel csak rövid ideig lehet orvosolni a fájdalmat. A gyógytorna jelenti az igazi megoldást, amely a kiváltó okokat szűnteti meg. A vízben alkalmazott torna egy hatékony és népszerű kezelési forma. A vízben jóval kisebb gravitáció érvényesül, így kedvezően befolyásolja a mozgáshoz szükséges izommunkát. A víz alatti torna során a tér bármely irányában, minden testhelyzetben akadálymentesen lehet mozogni. Segítségével a gerinc és az alsó végtagok tehermentesítésére, illetve a terhelés csökkentésére kerül sor. Fejlődik a mozgás koordináció, és az egyensúly, növekszik az izomerő.

A nyaki fájdalom a rossz testtartás, gerincsérv, illetve a porckorong kopás tünete is okozhatja, de akár magas párán való alvás, vagy huzamosabb ideig a monitor előtti ülés is kiválthatja. A fájdalom a tartósan megfeszített állapot miatt alakul ki, ami nyakfájást és nyakmerevséget okoz. Ha a porckorong kopás tartósan fennáll, súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak. A nyaki fájdalom megelőzésére szintén gyógytorna javasolt.

KapcsolatAdatvédelmi NyilatkozatOldaltérkép
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.